Soome-ugri KOKARAAMAT |
[karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari] |
|
[saami] Põdralihatoidud Toidud põdraverest Kalatoidud Seene- ja marjatoidud Linnulihast toidud Joogid |
KALATOIDUD Keedetud kala marjadega (niudd) Kala puhastatakse ja pestakse, keedetakse vee ja soolaga. Kui kala on pehme, tõstetakse see veest välja, jahutatakse veidi ja puhastatakse luudest. Süüakse koos kukemarjadega. Kõrvale võetakse rukkileiba või kuivikuid. Leem juuakse peale. Uhhaa (limm) Võetakse 5-6 keskmise suurusega kala, roogitakse ja keedetakse soolaga maitsestatud vees. Võimaluse korral lisatakse kartulilõike ja sibulat ning vürtse. Kui kartul puudub, võib lisada jahu. Vardas küpsetatud kala (tuarahh) Selleks sobivad suuremad kalad. Need pestakse ja puhastatakse eelnevalt. Hõõrutakse soolaga sisse ja küpsetatakse lahtisel tulel. Kala kuivatamine Kala puhastatakse ja pestakse. Soolatakse kergelt, aetakse nöör läbi ja kuivatatakse päikese käes. See on vajalik just pikemaajalise säilitamise puhul. Kuivatatud kala süüakse kas kuivalt või keedetult. Läbikülmunud kala Kalad külmutatakse talvel selleks ettenähtud maa sisse tehtud augus. Süüakse toorelt. "Haisukala" (kutskul) Soolamata kalad kaevatakse maasse, kus neid hoitakse nii kaua, kuni nad omandavad spetsiifilise lõhna ja maitse (meie mõistes mõnevõrra halvaks läinud). Süüakse viina kõrvale. Kiirsoolakala
|
|
Soome-ugri
KOKARAAMAT ©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995 |
[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud] [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised] [joogid] |