Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [saami]

Põdralihatoidud

Toidud põdraverest

Kalatoidud

Seene- ja marjatoidud

Linnulihast toidud

Joogid


 
  KALATOIDUD



Keedetud kala marjadega (niudd)

Kala puhastatakse ja pestakse, keedetakse vee ja soolaga. Kui kala on pehme, tõstetakse see veest välja, jahutatakse veidi ja puhastatakse luudest. Süüakse koos kukemarjadega. Kõrvale võetakse rukkileiba või kuivikuid. Leem juuakse peale.


Uhhaa (limm)

Võetakse 5-6 keskmise suurusega kala, roogitakse ja keedetakse soolaga maitsestatud vees. Võimaluse korral lisatakse kartulilõike ja sibulat ning vürtse. Kui kartul puudub, võib lisada jahu.


Vardas küpsetatud kala (tuarahh)

Selleks sobivad suuremad kalad. Need pestakse ja puhastatakse eelnevalt. Hõõrutakse soolaga sisse ja küpsetatakse lahtisel tulel.


Kala kuivatamine

Kala puhastatakse ja pestakse. Soolatakse kergelt, aetakse nöör läbi ja kuivatatakse päikese käes. See on vajalik just pikemaajalise säilitamise puhul. Kuivatatud kala süüakse kas kuivalt või keedetult.


Läbikülmunud kala

Kalad külmutatakse talvel selleks ettenähtud maa sisse tehtud augus. Süüakse toorelt.


"Haisukala" (kutskul)

Soolamata kalad kaevatakse maasse, kus neid hoitakse nii kaua, kuni nad omandavad spetsiifilise lõhna ja maitse (meie mõistes mõnevõrra halvaks läinud). Süüakse viina kõrvale.

Kiirsoolakala

Kala puhastatakse ja pestakse. Seejärel pannakse kergesse soolvette. Süüakse juba 12 tunni pärast. Praktiseeritakse ka 1/2 tunnilist hoidmist väga tugevas soolvees.


Lõhe soolamine

Lõhel eemaldatakse pea, saba, uimed ja võetakse välja sisikond. Puhastatakse niiske rätikuga ja hõõrutakse soolaga sisse. Tünni põhja riputatakse soola. Lõhe naha- ja lihapooled pannakse omavahel vastamisi. Pealmiseks kihiks peab olema sool. Kõige peale pannakse vajutis. Nõu suletakse kaanega. Hoitakse jahedas.


Kalamari marjadega

Kalamari segatakse kukemarjade või murakatega. Lisatakse maitse järgi soola.


Kalamarjakakukesed (meinrissk)

Rukkijahule segatakse juurde kalamari ja vesi. Lisatakse sool. Saadud õhukesest taignast küpsetatakse kakukesi, mis asendavad ka leiba. Taigna sisse torgatakse augud, et kakud paremini küpseksid.


Kalamaks marjadega

Kalamaks töödeldakse ja pestakse. Keedetakse vees pehmeks. Soola lisatakse maitse järgi. Süüakse koos kukemarjadega.


Kalamaksakakukesed
Kalamaks puhastatakse, pestakse ja hakitakse peeneks. Segatakse rukkijahu, vee ja soolaga. Küpsetatakse.


Kala taignas

Valmistatakse lihtne taigen: jahu, vesi ja sool, millesse keeratakse eelnevalt roogitud ja pestud kalad. Kui on tegemist suure kalaga, siis võetakse üks kala, väikseid võib olla kaks. Kala hõõrutakse kergelt soolaga üle. Küpsetatakse lahtise tule ääres kuumal lamedal kivil.


Kalapirukas

Laplased eelistavad punasest kalast e. merekalast valmistatud pirukaid. Vanasti kasutati taigna tegemiseks juuretist, sest pärmi oli raske saada. Valmistatakse kas nisu- või rukkijahust taigen. See rullitakse lahti. Suured kalad tükeldatakse, maitsestatakse soolaga ja kaetakse pealt teise taignakihiga. Servad vajutatakse kinni. Küpsetatakse plaadil.


Kurnik

Värsketest kaladest ja lihtsast taignast valmistatud pirukas. Võetakse rukkijahu, mis segatakse vee ja soolaga. Taigen ei tohi olla vedel. Värsked kalad roogitakse, pestakse, lõigatakse tükkideks ja mätsitakse taigna sisse. Kalu hoitakse enne veidi aega soolas. Küpsetatakse plaadil.


Murakad kalarasvas (kandz)

Kalarasv kuumutatakse ja sinna puistatakse murakad. Lastakse hanguda ja süüakse.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele