Soome-ugri KOKARAAMAT |
[karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari] |
|
[saami] Põdralihatoidud Toidud põdraverest Kalatoidud Seene- ja marjatoidud Linnulihast toidud Joogid |
PÕDRALIHATOIDUD Põdralihasupp jahuga (vointðjavv, jaulimm) Põdralihatükk pannakse veega keema. Lisatakse sool ja sibul. Kui liha on pehmeks keenud, võetakse see välja. Seejärel segatakse leeme sisse paar peotäit jahu. Kui supp on uuesti keema hakanud, tõstetakse pott tulelt ning lisatakse kukemarju. Küpsetatud põdraliha Põdraliha küpsetatakse kas puust varda otsas või pannil. Viimase mooduse puhul tuleb lihatükid lõigata õhukesed. Maitseks lisatakse soola. Külmutatud põdraliha (kalmvointð) Värskelt tapetud põder töödeldakse, liha külmutatakse maa sees. Külmutatud liha süüakse talv läbi toorena, soola ei lisata. Liha lüüakse lahti kirvega, õhukeste kildudena. Niisugusel lihal on väga omapärane maitse. Vinnutatud liha (kaðkvointð) Vinnutamiseks valitakse välja kõige paremad tükid. Need riputatakse pikkadele lattidele päikese kätte kuivama. Seal hoitakse neid niikaua, kuni veesisaldus täielikult kaob ja liha muutub sitkeks ning kuivaks. Liha vinnutatakse tavaliselt märtsis-aprillis, kui pole kärbseid. Vinnutatud liha tarvitatakse kuni järgmise talveni. Soolatud liha Liha soolamiseks kasutatakse tünni, mille põhja puistatakse kerge soolakord. Lihatükid hõõrutakse eelnevalt soolaga sisse. Soolalihatünnid kaevatakse maasse, et temperatuur oleks ühtlane. Praetud põdramaks Maks töödeldakse eelnevalt ja lõigatakse väikesteks ribadeks või tukkideks. Need pannakse pannile, lisatakse põdrarasv ja praetakse ühtlaselt pruuniks. Praadimise ajal lisatakse sibulat ja soola. Maksa praetakse ka lahtisel tulel, puust kepi otsas. Küpsetatakse 3-4 tundi, kuni moodustub krõbe koorik. Samamoodi praetakse põdra südant.
|
|
Soome-ugri
KOKARAAMAT ©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995 |
[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud] [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised] [joogid] |