Soome-ugri KOKARAAMAT

     [karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi] [handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [saami]

Põdralihatoidud

Toidud põdraverest

Kalatoidud

Seene- ja marjatoidud

Linnulihast toidud

Joogid


 
  LINNULIHAST TOIDUD


Keedetud linnuliha

Lind puhastatakse sulgedest ja töödeldakse. Pannakse veega keedunõusse ja keedetakse niikaua, kuni liha muutub pehmeks. Soola lisatakse maitse järgi. Kui tahetakse saada puljongit linnuliha kõrvale, Pannakse keetmise käigus vett juurde.

Saamlased kasutavad toiduks ka metslindude mune (metsise-, hane-, luige-, pardi-, kajakamune). Munadest valmistatakse munarooga või juuakse neid toorelt.


Põldpüüpraad

Lind puhastatakse sulgedest ja töödeldakse eelnevalt. Siis hõõrutakse soolaga üle ja praetakse rohkes rasvas pannil. Hiljem hautatakse kaane all koos vürtsidega.
Metslinde praetakse ka vardas, kusjuures varras torgatakse põiki läbi linnu. Küpsetatakse süte kohal umbes 1/2 tundi. Praevarrast tuleb kogu aeg pöörata ja jälgida, et lind küpseks ühtlaselt.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele | tagasi esilehele