Värskekapsasalat
Valge peakapsas lõigatakse hommikul lahti ja valatakse peale nõrk
äädikalahus. Veidi aja pärast lisatakse peenestatud küüslauk
ja Porgand. Lastakse seista õhtuni. Enne lauale andmist hakitakse
juurde sibulapealseid ja peterselli. Salat valatakse üle päevalilleõliga,
ja nagu ütlevad karjalased - süüakse ning kiidetakse. Eriti
hästi maitsvat see salat peojärgsel päeval.
Küpsetatud naeris
Naeris pestakse, lõigatakse ära juured ja pannakse malmpotti.
Hautatakse 4-5 tundi. Süüakse kuumalt viiludeks lõigatuna
võiga või hapukoorega.
Kartulipuder
Kartulid kooritakse ja pestakse. Keedetakse pehmeks ja tambitakse kuumalt
pudruks. Lisatakse keedetud piim, praetud sibulad ja Maitsestatakse
soolaga. Klopitakse vahule. Juurde süüakse soolaliha ja jahukastet.
1 kg kartulite kohta võetakse 1 1/2 klaasi piima, 1 mugulsibul,
soola maitse järgi.
Hernepuder
Herned pestakse ja pannakse vähese veega ahjupotti. Soovitav on
herneid eelnevalt 4-5 tundi leotada. Aeg-ajalt segatakse herneid puulusikaga.
Soola lisatakse maitse järgi. Süüakse kuumalt, kõrvale
juuakse piima.
Herneputru valmistatakse ka lihaga. Liha lõigatakse väikesteks
kuubikuteks ja segatakse koos hakitud sibulaga herneste hulka. Karjalased
valmistavad herneputru soolalihaga.
2 klaasi herneste kohta võetakse umbes 200 g liha.
Karjala hapukapsas
Hapukapsast leotatakse eelnevalt vees, et happesus väheneks. Liha
lõigatakse viiludeks ja pruunistatakse kergelt pannil. Kapsas
ja liha pannakse kihiti hautamisnõusse või savipotti.
Lisatakse veidi piima;
Lastakse haududa 2-3 tundi. Selle toidu valmistamiseks sobib samuti
soolaliha.
2 1/2 l hapukapsast, 250 g sealiha, 1/2 klaasi piima.
Hapukapsasupp
Seda suppi valmistatakse soolalihaga. Liha pannakse koos veega potti
ja lisatakse kruubid. Lastakse mõnda aega ahjus haududa, seejärel
lisatakse hapukapsas.
1 l hapukapsa kohta arvestatakse umbes 200 g soolaliha, 3 spl. kruupe,
2 l/2 l vett. Selle supi jaoks sobib eriti hästi pekine soolaliha.
Pirona
Kartulid, oad, herned ja odrakruubid keedetakse veega pudrutaoliseks
massiks. Maitsestatakse piima, soola ja võiga. Mõnedes
piirkondades lisatakse eelpoolnimetatud ainetele leivajuuretist.