Soome-ugri KOKARAAMAT

[karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi[handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [handi mansi]

Põdralihatoidud

Linnulihatoidud

Kalatoidud

Seenetoidud


 
 

KALATOIDUD

Uhhaa
Küpsetatud kala
Praetud kala
Külmutatud kala
Siiarulaad

Uhhaa

Kala puhastatakse, pestakse ja pannakse veega keema. Lisatakse soola ja sibulat. Keenud kalad võetakse välja ja leemele lisatakse tangu või kartulilõike. Tangude asemel kasutatakse ka jahu.

Küpsetatud kala

Võetakse suurem kala. See puhastatakse, pestakse ja hõõrutakse soolaga sisse. Lastakse veidi aega seista ja pannakse siis panniga ahju. Pann peab olema rasvaga määritud. Küpsetatakse keskmises kuumuses. Süüakse kuumalt.

Praetud kala

Kalad puhastatakse, pestakse. Suured kalad tükeldatakse, väikesed praetakse tervelt. Pannakse rasvaga kaetud pannile ja praetakse mõlemalt poolt. Praadimise käigus maitsestatakse soolaga.

Külmutatud kala

Külmutatud muksun (kuulub siialiste hulka) lõigatakse ühe käega sabast hoides lõhki kuni peani. Seejärel eemaldatakse nahk ja soomused. Kala kaabitakse noaga ja süüakse. Kõige maitsvamad on selja- ja kõhutükid, aga ka rasv ja mari. Külmutatud kala võib maitsestada soola ja pipraga, kuid võib süüa ka niisama. Juurde sobib majonees või hapukoor, aga ka tomatikaste, kuid ainult siis, kui on rikas aeg. Vaesel ajal võib süüa ilma kastmeta.

Siiarulaad

Siig oli kunagi Obi-, Irtõši- ja Sosva-äärsetele inimestele igapäevaseks kalaks. Kuid samast kalast võib valmistada üsna ebatavalisi toite. Selleks tuleb kala kõigepealt puhastada, pesta, kloppida haamriga, maitsestada soolaga ja laotada paberilehele. Täidise jaoks klopitakse muna piimaga, lisatakse värske kalamari ning praetakse, kuni tekib õhuke koorik. Seejärel keeratakse kala rulaadina kokku, pannakse marli sisse ja keedetakse uhhaas 10-15 minutit. Võetakse välja ja jahutatakse vajutise all. Jahtunud rulaad tükeldatakse ja süüakse jõhvikatega. See roog on tõeline hõrgutis.
300 g siia kohta võetakse 3 spl. piima, 3 spl. värsket kalamarja, 3 muna.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [supid] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele| tagasi esilehele