KALATOIDUD
Uhhaa
Kala
puhastatakse, pestakse ja pannakse veega keema. Lisatakse soola ja
sibulat. Keenud kalad võetakse välja ja leemele lisatakse tangu või
kartulilõike. Tangude asemel kasutatakse ka jahu.
Küpsetatud
kala
Võetakse
suurem kala. See puhastatakse, pestakse ja hõõrutakse soolaga sisse.
Lastakse veidi aega seista ja pannakse siis panniga ahju. Pann peab
olema rasvaga määritud. Küpsetatakse keskmises kuumuses. Süüakse kuumalt.
Praetud
kala
Kalad
puhastatakse, pestakse. Suured kalad tükeldatakse, väikesed praetakse
tervelt. Pannakse rasvaga kaetud pannile ja praetakse mõlemalt poolt.
Praadimise käigus maitsestatakse soolaga.
Külmutatud
kala
Külmutatud
muksun (kuulub siialiste hulka) lõigatakse ühe käega sabast hoides
lõhki kuni peani. Seejärel eemaldatakse nahk ja soomused. Kala kaabitakse
noaga ja süüakse. Kõige maitsvamad on selja- ja kõhutükid, aga ka
rasv ja mari. Külmutatud kala võib maitsestada soola ja pipraga, kuid
võib süüa ka niisama. Juurde sobib majonees või hapukoor, aga ka tomatikaste,
kuid ainult siis, kui on rikas aeg. Vaesel ajal võib süüa ilma kastmeta.
Siiarulaad
Siig
oli kunagi Obi-, Irtõši- ja Sosva-äärsetele inimestele igapäevaseks
kalaks. Kuid samast kalast võib valmistada üsna ebatavalisi toite.
Selleks tuleb kala kõigepealt puhastada, pesta, kloppida haamriga,
maitsestada
soolaga ja laotada paberilehele. Täidise jaoks klopitakse muna piimaga,
lisatakse värske kalamari ning praetakse, kuni tekib õhuke koorik. Seejärel
keeratakse kala rulaadina kokku, pannakse marli sisse ja keedetakse
uhhaas 10-15 minutit. Võetakse välja ja jahutatakse vajutise all. Jahtunud
rulaad tükeldatakse ja süüakse jõhvikatega. See roog on tõeline hõrgutis.
300
g siia kohta võetakse 3 spl. piima, 3 spl. värsket kalamarja, 3 muna.