Soome-ugri KOKARAAMAT

[karjala] [liivi] [vadja] [isuri] [vepsa] [saami] [mari] [mordva] [komi] [udmurdi[handi mansi] [ungari]

 

 

 

 

 

 

  [handi mansi]

Põdralihatoidud

Linnulihatoidud

Kalatoidud

Seenetoidud


 
 

PÕDRALIHATOIDUD

Lihasupp
Tangupuder põdralihaga
Maksadessert
Keedetud maks
Keedetud kopsud
Keedetud põdraliha


Lihasupp

Liha pestakse ja pannakse veega keema. Kui kasutatakse kuivatatud liha, tuleb seda eelnevalt leotada. Lisatakse kruubid ja lastakse haududa. Mõne aja pärast lõigatakse juurde kapsas ja kartul. Supp maitsestatakse soolaga ja hautatakse ahjus pehmeks.

Tangupuder põdralihaga

Tangud pestakse ja puhastatakse. Võetakse ahjupott ja pannakse selle põhja põdraliha ja -rasva. Lisatakse kruubid ja vesi. Maitsestatakse soolaga. Hautatakse ahjus terve päeva.

Maksadessert

Äsja tapetud põdra maksa võib süüa nii toorelt, külmutatult kui praetult. Selleks et saada tõeliselt maitsev roog, tuleb maksale lisada teisigi aineid. Esmalt aetakse värske maks läbi hakklihamasina, vajaduse korral lisatakse pisut vett. Jõhvikad või pohlad pressitakse katki ja vesi valatakse peale. Keedetakse ning kumatakse läbi sõela. Lisatakse suhkur ja vees lahustatud þelatiin. Mahl ja maks segatakse ning valatakse vormi. Süüakse hangunult.
300 g maksa kohta võetakse 1 klaas pohli või jõhvikaid.

Keedetud maks

Maks pestakse, puhastatakse kelmest, puistatakse peale soola ja keedetakse veega. Lisatakse sibul. Et maksa keedetakse tervelt, võtab see küllalt kaua aega. Süüakse tavaliselt kartulitega, kuid vahel ka ainult leivaga.

Keedetud kopsud

Valmistatakse eelmise retsepti eeskujul.

Keedetud põdraliha

Liha pestakse ja keedetakse veega. Lisatakse pipar, sool ja mugulsibul. Et liha keeb küllalt kaua, võib selle pärast paaritunnist keetmist panna praeahju või ahju hauduma. Nõu suletakse pealt kaanega.



 
Soome-ugri KOKARAAMAT
©Koostamine. Katariina Juhanson, 1995

[aed- ja juurvilja toidud] [lihatoidud]  [kalatoidud] [seenetoidud]  [supid] [toidud jahust ja tangainetest] [piima- ja munatoidud] [küpsetised]  [joogid]

rahvaste leheküljele| tagasi esilehele